top of page

När semestern inte blev som man hade tänkt sig.

Många har nu kommit tillbaka från sin semester. Efter två års pandemi och Swemester har vi tagit oss utomlands på ett eller annat sätt. Vissa har bokat en flygresa för att besöka sina nära och kära, andra har bokat paketresor. Det är olika lagar och regler som gäller och inte alltid är en juristfirma rätt address. Vi som reser en del både privat och inom yrket vet att det inte alltid går enligt planen. Lentia är också med i en juridisk plattform där människor söker juridisk hjälp när en flygresa har blivit inställd eller när en paketresa har blivit fel. I Sverige är detta tyvärr en djungel av olika lagtexter samt EU förordningar, i synnerhet när det gäller flygbiljetter. Vårt tips är därför: Läs in dig i vad som gäller i just ditt fall och om du har möjlighet till kompensation. Skicka ditt formulär själv. Naturligtvis kommer en hel del arrangörer och flygbolag att försöka neka dig ersättningen. Men ge inte upp, oftast kan ett telefonsamtal lösa problemet. Av personlig erfarenhet kan sägas att efter två försenade resor rakt in på varandra blev det en i princip kostnadsfri resa därpå.


Men när ingenting hjälper? Om resebolaget, flyg- eller tågbolaget vägra ersättning kan man alltid gå vidare till ARN (Allmänna Reklamationsnämnden). Hur man kan söka hjälp där har vi berättat om i tidigare inlägg.


Varför inte anlita någon jurist? Inom denna bransch har under årens gång etablerats bolag som har specialiserat sig på just dessa ärenden. Som betalning tas det vanligtvis en andel av den rättmätiga ersättningen som du som resenär har rätt till. Ett system som vi på Lentia inte stödjer.


Anlitar man en jurist kan det snabbt bli en ganska hög kostnad där det inte finns någon garanti för att man kommer att få någon ersättning överhuvudtaget och när ersättningen i sig är ganska låg tar arvodet ibland en ganska stor del av det man har fått tillbaka. Exempelvis om man har betalat 7 000 för en resa och juristen jobbar med ärendet i 1 timme och 30 minuter så skulle det bli hos oss exempelvis bli lite över 2 700 kronor oaktat ärendets utgång. Mycket kan göras själv och även om vi på Lentia skjuter oss själva i foten med denna rådgivning så anser vi att det finns gott om information redan här på sidan för att kunna få det resultatet man själv vill.

I övrigt önskar vi alla en bra fortsättning under kommande hösten och hoppas att alla har fått en trevlig semester!

38 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page